2010. május 3., hétfő

Rochebaron



Sziklabáró. Szó szerinti fordításban jelenti magyarul mai hősünk neve. A rochebaron -számos más csodás sajttal együtt- a franciaországi Auvergne régióból származik, ahol a jószágok pompás, hegyvidéki, tiszta levegőjű mezőkön legelészhetnek békében a mai napig.

Tehéntejből készül, belső textúrája és látványa hasonlít a Bresse Bleu-re, viszont ennek külsejét félszáraz sötétzöldes, már-már fekete mintákkal átszőtt penészkéreg borítja. Íze nem túl erős és erjedt, mégis van benne valami durvaság. Mintha egyszere két sajt lenne a szánkban. Egyrészt érezni a lágysajtok krémes, gyengédségét, másrészt a penészkéreg durva, fakéregre és dohra emlékzettető ízét. Állaga krémes, illata pedig erősen pincebeütésű, dohos, amely izgalmasan keveredik a sajt kellemes aromájával. Összességében érdekes íz, de számomra nem elég harmonikus. Ára €13.20/kg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése