2010. május 11., kedd

Cantal


Bal oldali a tini, jobb oldali az öreg Cantal

Félkemény sajt, amely a franciaországi Auvergne (honnan máshonnan?) régióból származik. Ősi sajt ez is, -akár a Frurme d'Ambert- erdete a gallok idejére nyúlik vissza és legendák kötődnek hozzá.

Erjeszett, nyers, kizárólag a nyári időszakbank fejt tehéntejből készítik (áplrilistól novemberig). Íze enyhén savanykás és földes, amely az érés előrehaladtával egyre erőteljesebb, csípősebb lesz. A sajtszeletben belülről kifelé haladva is változik az íze. Minél inkább közeledünk a kéreg felé, annál erősebb a földes íz, amely igazán a kéreg elfogyasztásakor teljesedik ki (A kérget nem mindenki eszi meg egészen, de szerintem vétek kihagyni).

A kész sajtokat sajtolás és formázás után pincékben érlelik tovább. A Cantal-t háromféle érettségi szinten árulják.

- Jeune: 30-60 napig érlelve
- Entre-deux: 60-180 napig érlelve
- Veiux: minimum 240 napnál "idősebb"

Az egész sajtok mérete hatalmas, átmérőjük 45 cm, súlyuk pedig átlagosan 40 kg felett van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése