2010. május 16., vasárnap

Camembert



Ami hazánknak a paprika, a téliszalámi vagy a Tokaji Aszú, az Franciaországnak a Camembert. A Camembert Normandiából származik, egy -a sajttal azonos nevű- kis faluból. A sajtot először egy parasztasszony készítette el az alapján a recept alapján, amit egy Brie-ből érkezett paptól hallott.

Az eredeti Camembert nyers tehéntejből készül még mindig Normandiában és a világ számos helyén próbálják utánozni több-kevesebb sikerrel pasztőrözött tejből,(például hazánkban is)de ezek nagy része meg sem közelíti az eredeti, normandiai Camembertét. Jelenleg 10 műhely van összesen, ami megkapta az AOC minősítést és ezek mindegyike Normandiában található.

Az igazi Camembert íze erőteljes, fűszeres, enyhén élesztős, de mégis könnyen fogyasztható. (Akár a jó pálinka, ami ugyan erős, de mégis könnyen csúszik le, nem karcol és kellően aromás) Állaga a külső, puha fehérpenészes kéreg alatt kellemesen lágy és olvadékony. Illata... azt a vidéket, ahol a Camembertet készítik, a franciák erősen szagosnak nevezik... tehát erőteljes, átható az illata. Az igazi Camembert valóban felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése