2010. május 7., péntek

Fourme d'Ambert



Franciaország egyik legrégebbi sajtja. Története a római korig vezethető vissza, készítésének módját állítólag már a gall druidák is ismerték. Bár a sajtkészítés azóta jelentősen fejlődött, a hagyományokat nagyon tisztelik. Formája szokatlan, szembetűnően magas, hengeres, átmérője 12 cm, egy sajt kb. 2 kg és ujjnyi vastag szeletekben árulják.

Napjainkban pasztőrözött tehéntejből készítik, az Auvergne régió két megyéjében: Loire és Puy-de-Dôme-ben. Érdekesség, hogy az érlelés ideje alatt minden héten egyszer, VOUVRAY moelleux-t (édes fehérbor) fecskendeznek bele. Ettől íze kellemesen pikáns, édesebb, gyümölcsösebb, mint az átlagos kéksajtoké, állaga pedig rugalmasabb azokénál. A Fourme d'Ambert a legenyhébb kéksajt, nem túl krémes, nem túl szagos, nagyon kellemes. Ára a piacon €17,30 / kg. (az általam említett árak gyártótól és vásárlási helytől függően erősen eltérőek is lehetnek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése