2010. május 24., hétfő

Morbier




Szinte minden sajt feltalálásához kötődik egy történet. A régóta gyártott, nagyobb múlttal rendelkező sajtokhoz általában izgalmasabb, az újakhoz inkább laboratóriumi, de nyilván a is történet, mert hát egyik sajt sem csak úgy lett, egyik napról a másikra.

Franciaország keleti régiójában, az Alpok zord csúcsai között készítik a Morbier-t, amely nevét származási helyéről, egy Morby nevű kis faluról kapta, ahol a gazdák anno kényszerből kezdték gyártani.

Az ebben a régióban élők inkább a nagy, kerek Comté készítésében voltak érdekeltek, de télen a tehenek ahhoz bizony kevés tejet adtak, ezért inkább a tej eladása mellett döntöttek volna... volna, ha a kis hegyi utakat a hó nem teszi gyakran hónapokra is járhatatlanná. De tette. No, ez ám a patthelyzet:
Itt egy rakat tej, Comtéhoz kevés, meginni sok és rohadtul unják is a sok tejet. Sokat törték a fejüket amíg az egyik, nagyon okos gazda felismerte a helyzetben rejlő lehetőséget és kitalált egy új sajtot: ez lett a Morbier. El is kezdték, de csak az első feléig jutottak, mert a tej elfogyott, ezért a túrót hamuval fedték be, hogy védje azt. Aztán lett még egy kis túró, azt az adagot rátapasztották az előzőre, így már elegendőnek bizonyult egy darab sajthoz, és innentől minden ment tovább a sajtkészítésnél már megszokott módon. Íme egy újabb példa arra, hogy az ember miként tud felülemelkedni a természet állította akadályokon.

A Morbier nyers, pasztőrözetlen tehéntejből készül. Illata gyengéd és kellemes, gyümölcsös, íze határozott, telt, de nem túl erős. Textúrája homogén, színe világos csontszín, kérge világosbarna. Állaga akár a lágysajtoké, annál éppencsak rugalmasabb, a középen látható szalagszerű csík pedig valóban széntől van.

1 megjegyzés:

  1. Aranyos a leírás, csak egy kis helyesbítésre lenne szükség. Nem az Alpokban csinálják, hanem a Jura nevű hegységben, Franche-Comté megyében. A nevét a Morbier nevű kis faluról kapta, ami egy festői környezetben helyezkedik el. http://g.co/maps/53a78

    VálaszTörlés