2010. április 15., csütörtök

Roquefort (Papillon)



A roquefort egy juhtejből készült, erős ízű és illatú kéksajt. A juhokat a dél-franciaországi helyek közt, 750-1100 méter között legeltetik olyan réteken, amely még garantáltan nem látott semmilyen műtrágyát. A roquefort penészét egy külön erre a célra kifejleszett rozskenyeren tenyésztik ki, és az alvadéknak a sajtformába történő töltésekor a penészes morzsát rétegenként juttatják a sajtba. Tehát adott a sajtforma, amibe kerül egy réteg alvadék, majd meghintik morzsával. Még egy réteg alvadék, majd ismét morzsa... Eztán 150 napig érlelik barlangban, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom mellett gyönyürű, penészhálós sajt kerekedik belőle.

A Papillon a legnagyobb és legpatinásabb gyártók közé tartozik Franciaországban. A népek szeretik, bár a helyi erők szerint a régi időkben, -de legalábbis úgy 20 évvel ezelőtt- a cég termékei megbízhatóbbak voltak. Napjainkra a túlzott nagyüzemi gyártás bizony itt is a minőség rovására ment. Ettől függetlenül persze ezek a sajtok kíválóak, viszont bennem felmerül a kérdés: milyen lehet a még ennél is jobb roquefort? Remélem, egyszer még megtudom. Ezért a minőségért jelenleg €27.60-at kérnek a Nogent-i piacon, és véleményem szerint nagyon megéri az árát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése