2010. április 18., vasárnap

Brie de Melun



Tökéletes sajtálom. Azt hiszem így lehetne legkönnyebben jellemezni ezt a gyönyörű francia csodát. A Brie de Melun-t az Ile de France Seine-et-Marne részén készítik hagyományos tehéntejből. Elkészülési ideje 3 hónapot vesz igénybe, ami több, mint az átlagos brie sajtoké. A tejet tartályokban erjesztik, 18-20 órát pihentetik majd a formákba helyezik. A helységben a hőmérsékletet fokozatosan, néhány óra leforgása alatt csökkentik 33-ról 19 fokra. A következő napon a sajtról eltávolítják a penészt, majd sózzák és ugyanitt még 2 napig állni hagyják. Ezután a sajt átkerül egy 12 fok hőmérsékletű kamrába, ahol kb 1 hét alatt megjelenik rajta a gyönyörű fehér penészkéreg.
Innentől 7-fokos hőmérsékleten várja tovább amíg fehérpenészes kérgét már barnás hálók, foltok díszítik, íze pedig kellően savanykássá és éretté, erjedté válik. Állaga a kéreg alatt észvesztően lágy, friss kenyérrel felejthetetlen élményt nyújt, amelyet megkoronázhatunk egy kis Burgundi vagy Rhone-vidéki vörösborral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése