2010. április 15., csütörtök

Mont d'Or




Igazi gyanús kinézetű sajt. De ahogy a zord külső is gyakran érző szívet takar, a Mont d'Or sem olyan, mint amilyennek látszik. A dobozt kinyitva és a celofánt eltávolítva brutális élményekre készültem, de a várt hatás elmaradt. Hősünk nem áraszt magából áthatóan erős illatot, és az íze is lényegesen könnyedebb, mint azt várná az ember. A fehér penészkéreg alatti sárgás sajt állaga krémes, már-már folyós, szelni csak hidegen lehet, szobahőmérsékleten a kés helyett érdemesebb kanállal nekiesni.

A Mont d'Or a francia-svájci határon álló hegyről kapta nevét, mintegy 40, magashegyi faluban készítik szigorú szabályok szerint, kizárólag Montbéliarde, valamint Pie Rouge de l’Est fajtájú tehenek nyers, pasztőrözetlen tejéből. A kis, kerek sajtokat fenyőpolcokon érlelik maximum 15 fokos hőmérsékleten, majd fenyőhánccsal tekerik be és kis fadobozokban hozzák forgalomba. Ennek a kis fadobozos csodának az ára €4.10 volt, de általában €7 és €15 között kapható, függően a gyártótól és a bolttól. Azt hiszem ezután az olcsó után ebből kipróbálok egy drágábbat is, mert a szívembe lopta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése