2010. június 28., hétfő

Saint-NECTAIRE




Lehet tippelni, hogy vajh' honnan kaphatta a nevét: Saint-NECTAIRE
Segítek. A változatosság kedvéért pontosan a származási helyéről. Úgy tűnik, hogy a franciák eléggé kiszámíthatóak, ami a sajtok elnevezését illeti. Elképzelem, ahogyan két sajtkészítő beszélget a piacon:

- Te, figyejjémá' ide!
- Na?
- Készítek sajtot.
- És?
- Nem tudom, mi legyen a neve.
- Hol laksz?
- Saint-Nectaire-ben.
- Hát akkor, mi a kérdés?
- Igaz!

Bár elnevezésük néha kissé unalmas, ízük annál inkább izgalmas. Nincs két egyforma. Tehát ott tartottam, hogy a Saint-Nectarie-t Franciaország közepén, a nagy sajttermelő Auvergne régióban készítik. Ha a dokumentumoknak hihetünk, akkor ezt már a 17. század óta teszik, mégpedig igen nagy sikerrel, mivel sajtunknak azóta sikerült megmaradnia.
Ha a külsejét nézzük, azt is hihetnénk, hogy nem csak a sajt termelése, hanem maga az adott sajt is abból az időből maradt ránk. Kérge kemény, szürke, mintha meg lenne kövesedve. Illata nem túl erős, nem erjedt, inkább pinceszagú, kicsit dohos. Belseje félkemény állagú, viszonylag síma, nem lyukacsos, színe szép, élénk sárga. Íze nagyon kellemes, kicsit szalmás, gombás beütésű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése