2010. június 29., kedd

Munster au Cumin




Végre nem Auvergne és más hasonló, már majdnem unalmas régió a mai sajtunk származási helye. A Munster au Cumin Elzászból érkezett, tehát nem járt be hosszú utat idáig, de emiatt évezeti értékéből cseppet sem veszít.

Receptje a 9. századig nyúlik vissza és szerzetesek őrizték meg bölcsen a készítésének mikéntjét. Az alapsajt, a Munster itt is városáról kapta a nevét, és ennek a köményes verziója a Munster au Cumin.

Maga a sajt nagyon lágy, kérge narancsos-vöröses színű és erősen ragacsos.
Belseje a szokásos csontszín, amelyet egész köménymagok díszítenek. Illata kifejezetten erős, sőt, brutális. Íze erjedt és erősen fűszeres, amire a hozzáadott köménymag még rádob egy lapáttal. Kezdőknek, Trappista rajongóknak nem ajánlott, mindenki másnak kötelező. Gyengébb idegzetű középhaladók készítsenek ki egy kis gyümölcsöt mellé kísérőnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése