2010. június 18., péntek

Reblochon




Ha ilyet érzel a villamoson, biztosan körülnézel, hogy ki van szandálban. Szagos. Mit szagos, büdös. Mondjuk ki bátran, hiszen szeretjük! A jó sajtnak bizony szaga van. A Reblochon esetében már maga a szag elenegdő bizonyíték arra, hogy jó sajttal állunk szemben, nem holmi por és víz keverékéből összekutyult ragacsos vagy éppen gumis állagú förmedvénnyel. Sajt ez 100 százalékig, ehhez nem fér kétség.

Tehát igazi sajt, amely igazi tejből van, méghozzá ez is a híres hármas: az Abondance, a Tarentaise és a Montbéliarde típusú tehenek friss, pasztőrözetlen tejéből. Származását tekintve az Alpokból, a Haute-Savoie térségből érkezett, és már nagyon korán, a 14. században is készítettek ilyen sajtot az akkori földbirtokosok.

Általában úgy 0,5 kg-os kiszerelésben árusítják, átmérője 14 cm, magassága 3-4 cm. Íze talán picit mandulás, vagy mogyorós beütésű, erjedt, de könnyen fogyasztható, nem akar az ember utána azonnal valami édeset inni, sőt, még a borospohárért sem nyúl feltétlenül, bár tény, hogy nem is esik rosszul hozzá.
Állaga lágy, száraz, naracsszín beütésű kérgét csak vékony fehér penészkéreg díszíti, lágy belseje halványsárgás színű, amelynek apró lyukak adnak érdekes mintázatot.
A kevésbé túlérett példányokat nyugodtan fogyaszthatják kezdők is, nem kell tőle félni, nem harap vissza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése