2010. június 13., vasárnap

Abondance




Napi sajtunk a franciaországi, közvetlenül a svájci határ mellett fekvő Haute-Savoie vidékéről származik. Eredetéhez kivételesen semmilyen legendát nem találtam, ami igencsak meglepő ezen a vidéken, de persze annyi sajt mellett amennyit ez az ország kitermel, kell néha egy-két legendátlan sajt is.

Az Abondance kizárólag 3 fajta tehén nyers tehéntejből készül (Abondance, Montbeliard, Tarine) , kb 40 cm átmérőjű, 7,5 cm magas és súlya általában 7 és 12 kg között változhat. 1 kg Abondance elkészítéséhez átlagosan 10 liter tejet használnak el, a kész sajtot lucfenyő polcokon érlelik legalább 3 hónapig.

Kérge picit kemény, de ehető, rozsdabarna színű, belseje sárgás-csontszín.
Állaga kifejezetten a félkemény sajtoké, olvadásra hajlamos, rugalmatlan.

Íze kellemesen aromás, gazdag, ugyanakkor csak kicsit sós és csak nagyon enyhén fűszeres.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése