2010. június 21., hétfő

Gaperon




A sajtvásárlásnak egyetlen helyes és elfogadható módja számomra az, ha előre megtervezem, hogy milyen sajtot akarok venni, ellenkező esetben kisebb afrikai országok éves költségvetéseit képes vagyok sajtra költeni. Szombat volt, tervem volt.... volt. Kedvenc eladóm egyetlen mondattal húzta keresztül számításom: "Ki akarsz próbálni valami újat?"

Ami elsőre meghökkentőnek tűnt, az ára volt, de ha utánaszámolok, akkor nem annyira vészes, hiszen ez a darab €6,25-be kerül, az meg kilónként számolva 26, ami nem kevés ugyan, de nem is vészes.

A Gaperon tehéntejből készül és kedvenc régiómból, Auvergne-ből származik, ahol a legtöbb sajtfélét gyártják Franciaországban.
Kérge félkemény, száraz, fehérpenészes, belseje a szokásos csontszín. Állaga a kéregnél kicsit keményebb, beljebb lágy, közepe pedig túró állagú. Íze cseppnyit csípős, erősen fűszeres és érett túróra hasonlít enyhe juhtúró beütéssel, fokhagymával, borssal és egyéb fűszernövényekkel. A fokhagyma erősen befolyásolja az illatát is, és a sajt elfogyasztása után ugyanez igaz lesz leheletünkre is.
Érdekes színfolt volt számomra, mivel a franciákra amúgy sem jellemző, hogy nagyon telepakolnák a sajtokat olyan idegentestekkel, mint pl a fokhagyma. Olyannyira nem, hogy pont tegnap beszélgettem erről a sajtról egy francia arccal, aki az elbeszélésem alapján váltig állította, hogy az bizony nem francia sajt lesz, haenm olasz. Csak az Internet tudta meggyőzni, hogy mégis... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése