2010. november 27., szombat

Crottin de Chévre




Kecskeszar. Ennyi, ezt jelenti a sajt neve: Crottin de Chévre. Ebből a crottin a szar (a google fordító szerint trágya), a chévre pedig a kecske. A jó franciák szerencsére nem az íze alapján nevezték el tesztalanyunkat, és kivételesen nem is a város után, ahol készítik, (bár ebben az esetben talán szerencsésebb lett volna) hanem a kis tejtermék kinézete után. Bár ugye a kecskeszar bogyós formájú, ez meg kör alakú hasáb, de ne legyünk szőrszálhasogatók, pláne, hogy az adott kecskék ez irányú képességeit sem vonhatjuk kétsége ismeretlenül. Sőt, feltétlen bizalmam élvezi az a kecske, aminek a tejéből ilyen kiváló sajt tud készülni.

A sajt külseje érdekes, kérge ráncos, mint egy shrapei kölyökkutya bőre, finoman fehérpenészes, itt-ott sárgás beütéssel. A kéreg alatt gyönyörű, hófehér belső lakozik, amely még azoknak is megindítja a nyálelválasztását, akik nem különösebben rajonganak a kecskesajtért. Íze jellegzetes kecskesajt, enyhén szalmás, édeskés utóízzel. Az általam kóstolt nem volt túlérlelve, egyszer majd kipróbálok belőle egy durvábbat is. Véleményem szerint a Crottin de Chévre a szemnek nagyobb élményt nyújt, mint az ízlelőbimbóknak, de azért egyáltalán nem csalódás. Kiváló alapanyaga a chévre chaud-nak, azaz a forró kecskesajt salátának, ami igazából pirítós, rajta forró, grillezett kecskesajt, és köré szórva pár zöldsaláta levél díszítő jelleggel, tehát nem kifejezetten a mi képzeletünkben élő salátára emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése