2010. november 30., kedd

Saint-Marcellin



Mind külső megjelenését, mind pedig ízvilágát tekintve hatalmas a hasonlóság a Saint-Féliciennel. A Saint-Marcellin íze talán kicsit kevésbé édeskés, erjedtebb, mint a rokon sajt, de élvezeti értékre egyiket sem emelném a másik fölé, vagy nyomnám a másik alá, mert nem lenne fair. Ami szembeötlő különbség lehet, hogy a Saint-Marcellint valamivel kisebb, mindössze 80 grammos kis korongokban árulják, amelyek elkészítéséhez átlagosan 0,7 liter tejet használnak fel.

A sajt története a 15.századba nyúlik vissza, akkor még kecsketejből, ma már tehéntejből készítik Franciaország keleti részén, Dauphine tartományban. Nevét honnan is kaphatta volna...... hát persze, hogy szülővárosáról, Saint-Marcellinről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése