2010. október 11., hétfő

Bleu du Vecors

Rendhagyó bejegyzés. Sejtettem, hogy meg fog történni egyszer, és lám. Jelen bejegyzésem fotó nélkül készült, mert a sajt, amire lefotóztam volna, már nem volt köztünk. Próbáltam pótolni, de sajna nem nyert, hiszen nem túl gyakori, nem kapni mindig. Amint tudom, pótolom a képet!

Ahogyan az a nevéből és kinézetéből is látszik, kéksajttal van dolgunk, amelyet Franciaország délnyugati részén, Dauphiné régióban gyártanak. A tehéntejből készülő, hihetetlenül finom kéksajt íze vetekszik az általam nagyra tartott Bleu de Gex ízével. Állaga ahhoz hasonló, tehát kicsit szárazabb, mint egy Bleu d'Auvergnenek, (és sokkal szárazabb, mint mondjuk egy Brie sajté, amelynek aztán végképp semmi köze a kéksajtokhoz, de olyan unalmas mindig csak azonos típushoz hasonlítgatni) utóíze kevésbé édeskés, illata jóval intenzívebb.

Ennek a sajtnak múltja az 1300-as évekig nyúlik vissza, amikor is még szerzetesek készítették azt, bizonyítékául annak, hogy a sok pogányégetésen és karóbahúzáson kívül az egyháznak némi hasznát is látta a világ akkoriban, bár szegény Jean d'Arcra ez anno biztosan nem volt nagy vígasztaló hatással.

Manapság AOC védett termék (1998 óta), így ha ilyen sajtot eszünk, akkor az biztosan a Montbeliard vagy a Villards típusú tehenek tejéből készült, merthogy ez bizony elő vagyon írva a sajtkészítőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése